Welkom bij Verkopen op Amazon!

Laten we je eerst helpen om je producten aan te bieden zodat je kunt beginnen met verkopen.
We hebben de hier volgende gids samengesteld waarin we je in 5 stappen begeleiden bij het productvermeldingsproces.
Amazon box balancing on its corner with the Amazon logo displayed

Welke stappen moet je volgen?

Stap 1

Begin met je merkregistratie

Als je een merkeigenaar of een vertegenwoordiger van een merk bent, geeft Amazon Brand Registry je toegang tot een aantal hulpmiddelen waarmee je voor een betere representatie van je merk kunt zorgen. Dit helpt je je intellectuele eigendom te beschermen en creëert een vertrouwde ervaring voor klanten op Amazon.

Als je een merkvertegenwoordiger, laat dan eerst de eigenaar van het handelsmerk het merk registreren en vervolgens jouw account als extra gebruiker toevoegen.

Ben je een wederverkoper en geen eigenaar of vertegenwoordiger van een merk, dan kun je direct doorgaan naar Stap 2.
Let op: als je een merkregistratieaanvraag bij Amazon hebt lopen, wacht dan eerst tot de aanvraag is afgehandeld voordat je je producten aanbiedt. Zo zorg je ervoor dat je producten onder het geregistreerde merk worden aangeboden.
Waarom Amazon Brand Registry?
1. Correcte merkrepresentatie
 • Brand Registry geeft je meer controle over Amazon-productpagina's waarop je merknaam wordt gebruikt, zodat klanten vrijwel altijd de juiste informatie over je merk te zien krijgen.
2. Krachtige zoek- en rapportagetools om je merk te beschermen
 • Vereenvoudig het opsporen van mogelijke inbreuk op je merkrechten met onze aangepaste functies zoals wereldwijd zoeken, zoeken op afbeeldingen, en bulksgewijs zoeken naar ASIN‘s (Amazon Standard Identification Number), functies die speciaal zijn ontworpen voor merken.
 • Profiteer van extra hulpmiddelen voor proactieve actie, zoals het vinden van productvermeldingen waar je handelsmerk niet accuraat wordt weergegeven. Deze tools geven je proactief waarschuwingen wanneer producten onterecht worden aangeboden met je merknaam, als afbeeldingen je logo bevatten maar de aangeboden producten niet van je merk zijn, enz.
 • Met Automatische merkbescherming en Project Zero kun je elk geval van inbreuk melden om je merk te beschermen. Lees meer over Project Zero.
3. Laat je bedrijf groeien met de tools voor merkeigenaren van Amazon
 • Verbeterde merkinhoud (EBC)/A+-content: Met EBC (ook wel A+-content genoemd) kunnen merken producteigenschappen op nieuwe manieren beschrijven door een uniek merkverhaal, verbeterde afbeeldingen en tekstplaatsingen toe te voegen, wat kan resulteren in hogere conversiepercentages, meer bezoekersverkeer en meer omzet wanneer het effectief wordt gebruikt. Meer informatie.
 • Brand Stores: Stores is een gratis tool op Amazon waar adverteerders content kunnen samenstellen die klanten inspireert, informeert en hen helpt om het productassortiment van het merk te ontdekken. Leer hoe je je winkel kunt opzetten en bekijk een video waarin dit stapsgewijs wordt uitgelegd.
 • Sponsored Brands: Sponsored Brands helpt klanten een merk te ontdekken en hiermee in contact te komen als ze op Amazon naar producten zoeken, via prominente en aanpasbare kosten-per-klik advertenties. Meer informatie.
 • Amazon Brand Analytics: Amazon Brand Analytics bevat waardevolle inzichten om de klantervaring, conversie en het bezoekersverkeer te verbeteren, allen essentieel voor verkoopsucces op Amazon. Dit hulpmiddel stelt merkeigenaren in staat om geïnformeerde, strategische beslissingen te nemen over hun productportfolio en marketing-/reclameactiviteiten. Meer informatie.
Criteria voor inschrijving bij Amazon Brand Registry
Om in aanmerking te komen voor Amazon Brand Registry, moet je merk over een actief geregistreerd handelsmerk beschikken in elk land waarvoor je je wilt inschrijven. Amazon Brand Registry accepteert ook merken die een handelsmerkregistratieaanvraag hebben lopen bij een aantal specifieke handelsmerkinstanties. Amazon accepteert momenteel alleen handelsmerken die zijn afgegeven door de officiële handelsmerkinstanties van de Verenigde Staten, Brazilië, Canada, Mexico, Australië, India, Japan, Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije, Singapore, Spanje, Nederland, Saoedi-Arabië, Zweden, Polen, Egypte, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de Verenigde Arabische Emiraten. Als je handelsmerk geregistreerd staat bij de World Intellectual Property Organization (WIPO), geef dan in plaats daarvan het nummer op dat geregistreerd staat bij de organisatie voor intellectueel eigendom van je eigen land, aangezien dit een ander nummer kan zijn.
Tips!
Om je merk te kunnen inschrijven voor Amazon Brand Registry, moet het beschikken over een geregistreerd handelsmerk (tekst of afbeelding). Dit wordt nogal eens vaak ten onrechte verward met een handelsvergunningscertificaat. Controleer goed of je inderdaad je handelsmerkregistratie uploadt voordat je verdergaat! Lees ook zorgvuldig de landspecifieke vereisten door, zodat je inschrijving bij Amazon Brand Registry zo soepel mogelijk verloopt.
Voordelen van Amazon Brand Registry - Overzicht van de voordelen en beschikbare hulpmiddelen om je merk te versterken met Amazon
illustration of people all around the world

Heb je hulp nodig?
Ga naar Seller University voor meer informatie over dit onderwerp

Stap 2

Controleer de product- en categorievereisten

Tijdens deze stap controleer je of je voldoet aan de product- en categorievereisten zodat je productvermeldingen correct worden aangemaakt. Om fouten te voorkomen bij het indienen van je productvermeldingen, raden we je aan deze stap zorgvuldig te doorlopen voordat je je producten aanmaakt.
2.1 Categorievereisten
Voor bepaalde categorieën en subcategorieën vereist Amazon dat je eerst goedkeuring moet verkrijgen voordat je producten te koop kunt aanbieden. Het goedkeuringsproces kan documentaanvragen, prestatiecontroles en controles van andere kwalificaties omvatten.
Volg de volgende stappen om goedkeuring aan te vragen voor een product waarvoor goedkeuring is vereist en dat al in de Amazon-catalogus staat:
1. Ga naar Catalogus en selecteer Producten toevoegen.
2. Zoek naar het item dat je wilt verkopen.
3. Klik in de zoekresultaten op Beperkingen tonen naast het relevante item.
4. Als je product moet worden goedgekeurd, klik je in de zoekresultaten op de knop Goedkeuring aanvragen voor verkoop om de aanvraagprocedure te starten.
Zodra je de aanvraag hebt ingediend, kun je de status volgen in Verkoopaanvragen.

Heb je hulp nodig?
Ga naar Seller University voor meer informatie over dit onderwerp

2.2 Vereisten aan product-ID
De meeste producten hebben een unieke identificatiecode van 12-14 cijfers, zoals een UPC, EAN, JAN of ISBN, ook wel GTIN (Global Trade Item Number) genoemd. Dit is een wereldwijde code voor een product. Een interne bedrijfscode is niet hetzelfde als een GTIN, UPC, EAN, JAN of ISBN.

De GTIN zorgt voor nauwkeurige informatie op de productpagina. Soms wordt hiernaar verwezen als de streepjescode van het product. Als je product geen GTIN heeft, kom je mogelijk in aanmerking voor het aanvragen van een GTIN-vrijstelling. Zie hier voor meer informatie.
Als je producten een GTIN hebben, kun je doorgaan naar de volgende stap.

Heb je hulp nodig?
Ga naar Seller University voor meer informatie over dit onderwerp

2.3 Merkvereisten
In sommige gevallen vereist Amazon dat verkopers eerst toestemming moeten verkrijgen voordat ze producten te koop kunnen aanbieden voor een specifiek merk. In het goedkeuringsproces kan van verkopers worden gevraagd dat zij documenten en andere kwalificaties overleggen, zoals facturen en machtigingsdocumenten.
Je kunt als volgt controleren of voor het merk dat je wilt aanbieden goedkeuring is vereist.
1. Ga naar Catalogus en selecteer Producten toevoegen.
2. Zoek het merk dat je wilt verkopen en selecteer een product dat lijkt op het merkartikel in je catalogus.
3. Klik in de zoekresultaten op Beperkingen tonen naast het desbetreffende item om te zien of goedkeuring is vereist. Als voor het merk beperkingen gelden, wordt het bericht 'Je hebt goedkeuring nodig om dit merk te kunnen aanbieden' weergegeven.
4. Klik op Goedkeuring aanvragen voor verkoop om de aanvraagprocedure te starten met indiening van de benodigde documenten.

Zodra je de aanvraag hebt ingediend, kun je de status volgen in Verkoopaanvragen.

Als voor het merk dat je wilt verkopen geen beperkingen gelden, kun je doorgaan naar Stap 3.

Stap 3

Kies je fulfillment-kanaal

Fulfillment is het proces van het opslaan, verpakken en verzenden van bestellingen en het afhandelen van retourzendingen en omruilingen. Effectieve, betrouwbare e-commerce-fulfillment zorgt voor tevreden klanten. Je hebt de mogelijkheid om je eigen fulfillment-kanaal (MFN) te gebruiken, of je kunt Fulfillment by Amazon (FBA) gebruiken en Amazon de fulfillment van je producten laten verzorgen.

Je kunt als verkoper beide fulfillment-kanalen tegelijk gebruiken en per product een ander fulfillment-kanaal kiezen om je bedrijfsactiviteiten te optimaliseren.
3.1 Fulfilled door de verkooppartner (MFN)
Als je zelf bestellingen afhandelt, is het belangrijk om je verzend- en retourinstellingen te configureren voordat je begint met het aanbieden van je producten. Je kunt zelf bepalen naar welke landen en regio's je je producten wilt verzenden, wat de levertijd is en hoeveel je daarvoor in rekening brengt aan je klanten.

Belangrijk: Onthoud dat als je in meer dan één winkel verkoopt, je de verzendinstellingen in elke winkel afzonderlijk moet instellen.
Nadat je je verzendinstellingen hebt geconfigureerd, kun je je retouradres instellen.
3.2 Fulfilled by Amazon (FBA)
Stuur ons zo weinig of zoveel als je wilt van je producten en wij zullen ze opslaan, pakken, verpakken en verzenden wanneer je van klanten bestellingen ontvangt. We bieden klantenservice in meerdere talen en handelen zelfs retourzendingen af.
Als je je inschrijft voor FBA, kun je direct naar Stap 4 gaan en je instellingen configureren zodra je klaar bent met de productvermelding.
De voordelen van FBA
• Bereik Prime-klanten met Prime-badges en krijg toegang tot extra opties voor deals
• Vertrouw op de vertrouwde 24/7 ondersteuning van
Hoe werkt het?
1. Ga naar de pagina “Voorraad beheren” in je verkopersaccount.
2. Kies de producten die je wilt laten afhandelen door Amazon.
3. Klik op “Acties” en vervolgens op “Wijzigen naar Fulfilled by Amazon”.
4. Ga naar de pagina “FBA-voorraad beheren” om je eerste zending te maken. Selecteer je producten en klik op “Voorraad verzenden/aanvullen”.
5. Stel je leveringsplan op door de stappen te volgen (productaantal instellen, voorbereiding van producten, enz.).
6. Stuur je zending naar het fulfillment center van Amazon. Op de pagina “Samenvatting” kun je de inhoud van je levering bekijken.
FBA-omzetcalculator
Geef de fulfillment-kosten op die je maakt bij afhandeling van bestellingen door jezelf als verkoper, en bekijk een realtime vergelijking van deze kosten ten opzichte van de kosten bij gebruik van onze FBA-service.

Disclaimer: De FBA-omzetcalculator geeft enkel een schatting van de FBA-kosten. Amazon kan geen garantie geven voor de nauwkeurigheid van de verstrekte informatie of verkregen berekeningen. Een onafhankelijke analyse van de uitkomst van deze FBA-omzetcalculator moet worden uitgevoerd om deze te verifiëren. Schattingen van de fulfillment-kosten door de FBA-omzetcalculator zijn uitsluitend gebaseerd op het binnenlandse programma. Voor items die zijn ingeschreven voor gespecialiseerde fulfillment-programma's gelden aparte tarieven. Raadpleeg de FBA-prijzenpagina voor de actuele kosten. Deze vind je hier.

Heb je hulp nodig?
Ga naar Seller University voor meer informatie over dit onderwerp.

Stap 4

Je productvermeldingen voorbereiden en indienen

Belangrijk: Als je in de vorige stappen goedkeuring voor productcategorieën, merken of GTIN-vrijstelling hebt aangevraagd, controleer dan in “Verkoopaanvragen” of goedkeuring/vrijstelling is verleend om fouten bij het indienen van je producten te voorkomen.
Tip! Als er geen goedkeuring is verleend, raden we je af om door te gaan met de volgende stappen
Er zijn drie verschillende manieren om je producten te uploaden naar de Amazon-catalogus. Selecteer de methode die het beste aansluit bij je behoeften en mogelijkheden:
4.1 Bulkupload - ideaal voor grote catalogi
Klik op Naar bulk-productvermelding gaan, download het sjabloonbestand en vul de verplichte kolommen in: SKU, Prijs, EAN-code en Productstaat. Zodra het bestand is ingevuld, upload je het bestand.
Het systeem geeft een overzicht van de producten die overeenkomen met bestaande producten in onze catalogus. Producten die nog niet in onze catalogus bestaan, moet je zelf aanmaken.

Genereer hiervoor een sjabloon voor de specifieke categorie en vul de verplichte informatie in. Als je klaar bent, kun je het bestand uploaden naar 'Voorraadbestanden voor specifieke categorieën'. Om de velden eenvoudiger te beheren, raden we je aan de sjablonen te genereren en te uploaden per afzonderlijk producttype in plaats van voor de hele catalogus tegelijk.
Tips!
Probeer altijd de optie Geavanceerde sjabloon te selecteren. Hiermee kun je een productpagina van hogere kwaliteit genereren en meer kopers bereiken!
Zodra het bestand is geüpload, genereert het systeem een downloadbaar verwerkingsrapport op het “tabblad Uploadstatus controleren”, waar je de status van het geüploade voorraadbestand kunt bekijken.
Het verwerkingsrapport bevat een overzicht van de listings (productvermeldingen) die met succes zijn verwerkt en het aantal listings dat niet kon worden verwerkt (of met fouten is verwerkt). Je kunt dit rapport gebruiken om de nodige correcties aan te brengen in je voorraadbestand en het bestand vervolgens opnieuw uploaden om je productvermeldingen te corrigeren.

Heb je hulp nodig?
Ga naar Seller University voor meer informatie over dit

4.2 Handmatig (indiening per product) - ideaal voor kleine catalogi
Klik op Product toevoegen en typ het product dat je wilt aanbieden in de zoekbalk. Als het product al in de catalogus bestaat, hoef je er alleen je aanbieding aan toe te voegen. Als het product nog niet bestaat, moet je het product zelf aanmaken.

Heb je hulp nodig?
Ga naar Seller University voor meer informatie over dit

4.3. API integratie - ideaal voor grote catalogi waarvoor complexe automatisering is vereist
Als je overweegt je eigen catalogus te automatiseren en deze te synchroniseren met je Amazon-winkel, kun je hiervoor een integratie van een externe ontwikkelaar gebruiken (via de Appstore voor verkooppartners) of je eigen applicatie bouwen om de uitwisseling van informatie met Amazon te automatiseren. Naast het automatiseren van productvermeldingen, kunnen deze integraties je ook helpen om andere aspecten van je verkopersaccount te automatiseren, zoals facturering, bestellingen, prijzen, enz.

Een integratie van derden gebruiken - je kunt meerdere applicaties ontdekken die door derden zijn ontwikkeld en waarmee je verschillende aspecten van je verkopersaccount kunt automatiseren en optimaliseren, zoals het maken van productvermeldingen, het maken van FBA-zendingen, facturering, prijsautomatisering, enz.
Bouw je eigen integratie - je hebt de mogelijkheid om op maat je eigen integratie te ontwikkelen die beter aansluit op je behoeften. Houd er rekening mee dat voor deze optie technische kennis en bepaalde IT-mogelijkheden vereist zijn.

Heb je hulp nodig?
Ga naar de API Verkooppartner-gids voor meer informatie over dit onderwerp

4.4. Tool voor het maken van internationale productvermeldingen (BIL-tool) - om bestaande productvermeldingen te repliceren naar een nieuwe winkel
Met de BIL-tool kun je aanbiedingen maken en bijwerken voor één bronwinkel en de bewerkingen dupliceren voor een of meerdere doelwinkels. Je bespaart tijd en moeite door je aanbiedingen eenvoudig in één winkel te beheren. Vanuit je bronwinkel werkt de tool in aanmerking komende aanbiedingen en prijzen bij in de doelwinkels op basis van de instellingen die je opgeeft en de wisselkoers.

De BIL-tool voert de volgende automatische taken uit:
 • Repliceert aanbiedingen van een bronwinkel naar een doelwinkel waar in beide winkels al dezelfde ASIN's bestaan.
 • Probeert productpagina's te vertalen en deze te maken in een doelwinkel.
 • Synchroniseert de aanbiedingsprijzen in doelwinkels op basis van de prijs die je hebt ingesteld in de bronwinkel en je prijsregels.
 • Past de prijzen periodiek aan om wisselkoersschommelingen in de valuta's van de doelwinkels te weerspiegelen. De frequentie van deze updates kan variëren van dagelijks tot wekelijks. Deze updates geven geen wijzigingen weer van minder dan 1%.
 • Voegt aanbiedingen toe of verwijdert deze in de doelwinkels wanneer je wijzigingen aanbrengt voor in aanmerking komende ASIN's in de bronwinkel.

Veelgestelde vragen

Ik heb al de stappen gevolgd, maar ik krijg nog steeds een foutmelding. Wat moet ik doen?
Kijk voor tips voor het oplossen van problemen in onze gids met uitleg over foutcodes. Selecteer voor meer informatie de desbetreffende foutcode in het paneel aan de linkerkant. Vind hier meer informatie.

De meest voorkomende foutcodes zijn: Fout 8541, 8542, 13013, 6039, 6024 and 20000. Via deze link vind je de informatie die je nodig hebt om je problemen op te lossen en tips voor eventuele andere foutcodes die je tegenkomt.

Je kunt ook naar de YouTube-pagina van Amazon Seller University gaan. Hier vind je stapsgewijze instructies voor het verhelpen van veelvoorkomende fouten.
Foutcode 5461
Foutcode 5665

Raadpleeg ook ons Beleid voor het maken van ASIN‘s, Beleid voor merknamen, en onze Gids voor foutcodes bij replicatie voor verdere hulp bij de probleemoplossing.

Vergeet niet dat je altijd contact met ons kunt opnemen en om ondersteuning kunt vragen!
Kan ik de prijzen en producthoeveelheid bewerken nadat ik mijn producten heb aangeboden?
Ja, je kunt de prijs en het aantal producten bewerken via je Seller Central-account.
Hoe verwijder ik een product uit mijn voorraad?
1. Meld je aan bij je account op Seller Central.
2. Selecteer “Voorraad beheren”.
3. Naast je productinformatie vind je een pijl met een vervolgkeuzemenu waar je 'Product en productvermelding verwijderen' kunt selecteren.
Amazon logo
© 2024 Amazon.com, Inc. en dochterondernemingen
Facebook logo
Twitter logo
Tiktok logo
LinkedIn logo